MTX 16 NEW CONCEPT-390M DIN DOUA TRONSOANE
MTX 16 NEW CONCEPT vine cu acelasi blank din carbon 40T ( TORAY) ce pastreaza calitatile modelului de baza, noutatea acestei lansete este data de seria de 9 inele tip K SLIM, serie revolutionara in lumea lansetelor de crap ce vizeaza distanta extrema.
MTX 16 NEW CONCEPT este o lanseta construita in parametrii lansetei MTX 14 NEW CONCEPT.
Lanseta se produce in varianta de 3,90m.
De mai bine de zece ani dezvoltam prin lansetele MTX principalele caracteristici ce stau la baza aruncarilor la distanta, respectiv greutatea redusa a blank-urilor si puterea cat mai mare. Carbonul de calitate este parametru prioritar care rezolva aceasta problema, iar in functie de principalele trei calitati ale acestuia au rezultat modelele MTX 8 ,MTX 16, MTX 14 si MTX CLASS.
Urmatorul aspect ce da valoare unei lansete este dat de accesorii. O mandrina de calitate este de preferat, iar inelele au un rol extrem de important, greutatea scazuta a acestora fiind edificatoare in a obtine o revenire cat mai buna a lansetei. De aici rezulta inelele cu ceramica foarte subtire si usoara, inele ce isi sustin calitatea prin pretul ridicat, dar justificat de materialele de calitate fara de care nu se poate pastra rezistenta.
Prin seria MTX BLACK EDITION am ajuns in anul 2018 la maximum de calitate a materialelor blank-urilor si a accesoriilor pe fiecare model.
Sunt lucruri mai putin stiute, dar carbonul are mai multe calitati pe fiecare categorie de tonaj. ( unitatea de masura a acestuia ).
Astfel, un carbon 40T are mai multi producatori, cu calitati diferite si implicit cu preturi diferite . Acesta provine din tari precum Japonia, Coreea sau China, iar ordinea calitatilor este usor de intuit. Am folosit intotdeauna cea mai buna calitate a carbonului pe fiecare categorie de tonaj, deoarece ne-a interesat sa facem o lanseta performanta.
La capitotul inele, daca in anul 2014 reuseam sa punem pentru prima data in lume inele tip K SLIM pe o lanseta de crap, respectiv pe MTX CLASS, am ajuns in anul 2018 sa punem aceste inele de maxima calitate pe majoritatea modelelor MTX.
A fost momentul in care a aparut un blocaj in ridicarea nivelului functional al lansetelor. Materiale sau componente mai bune nu s-au fabricat, asa ca din acest punct de vedere nu aveam ce sa facem.
Aici a intervenit ideea NEW CONCEPT, o inovatie adusa lansetelor de crap care prin dispunerea inelelor da valoare suplimentara blank-ului, obtinand o rigiditate suplimentara si o revenire mai buna a lansetei.
Principalele aspecte ce au generat aceasta noua idee de lanseta au fost urmatoarele:
1. Pasul principal a fost sa trecem peste ideea impamantenita prin care inelele mari ale lansetei asigura o iesire mai usoara a firului in aruncare, obtinand astfel lanseuri mai bune. Total gresit, acesta fiind unul din aspectele a unuia din secretul lansetelor MTX.
In timp ce unii se laudau cu inele largi ( pe zona de varf ) si implicit inele grele ce dezechilibreaza lansetele dand o revenire proasta, noi ne-am vazut de drum, cu inele de 12mm pe varf. Stiam ca revenirea lansetei este mai importanta decat diametrul inelelor.
Ca idei suplimentare ce sustin faptul ca inelele mici nu influenteaza aruncare ( in limita unei serii fara diferente excesive ) amintim:
- nimeni nu a observat diferente in aruncare intre lansetele cu inel de plecare de 40 si cele cu inel de 50.
- lansetele de fiider au inele minuscule si se arunca cu mult peste 100m cu ele.
- lansetele de spinning au inele foarte mici si folosesc inclusiv fire textile groase, fara sa sesizeze nimeni diferente in aruncare sau alte probleme.
Peste toate acestea, fizica este foarte precisa si cateodata ne surprinde.
La intrebare : "cand o masina consuma mai multa energie, atunci cand urca un deal drept, sau cand il urca pe o serpentina ? " raspunsurile sunt impartite , dar fizica da un raspuns neasteptat pentru majoritatea: Consumul de energie este acelasi deoarece energia este produsul dintre forta si distanta, iar in exemplu dat, cu cat forta este mai mica, cu atat distanta creste, dar consumul ( energia ) ramane acelasi.
Asa este si in cazul firelor. Problema se pune similar: Pentru a reduce diametrul buclelor unui fir de la 80mm ( diametrul mulinetei ) la zero, suma fortelor de frecare pe inelele ceramice este aceeasi indiferent de numarul inelelor sau de diametrul acestora. Daca unul dintre inele este mai mic decat norma,l pe acesta se pune o presiune mai mare, dar pe urmatoarele presiunea scade , dar suma fortelor de frecare ramane constanta pe intreg ansamblul.
Daca tot suntem la acest capitol, am sa precizez si problema inelelor de plecare de 40 in fata celor de 50. Cum spuneam, chiar daca nu a demonstrat nimeni niciodata diferente in aruncare, cu toate acestea, majoritatea pescarilor prefera inelul de 50. Este ceva intuitiv, care se simte, dar care nu a fost explicat fizic niciodata. Diferente exista in favoarea inelului de 50.
Raportul de reducere dintre diametrul mulinetei de 80mm si un inel de 40mm este 2, iar intre 80mm si 50mm este de 1,6. Asa ca in situatia inelului de 40mm se pune o presiune mult mai mare pe primul inel, zgomotoasa si care da impresia de fracare mare, chiar daca aruncarile sunt la fel de lungi ( frecarile pe urmatoarele inele fiind mult mai mici ).
2. Asa ca inelul de plecare trebuia sa fie de 50mm. Acum a intervenit ideea: daca raportul intre diametrul mulinetei si cel al primului inel este de 1,6 , atunci de ce sa nu pastrez si urmatorul raport cu o valoare aproximativ egala. Asa am obtinut diametrul urmatorului inel. Am calculat si pozitia acestuia raportat la lungimea dintre mulineta si inelul de plecare. Am continuat ideea pentru a calcula atat diametrul cat si pozitia urmatoarelor inele. Am obtinut astfel un numar de 4 inele ce pastreaza un raport constant de diminuare a diametrului buclelor firului si inca 5 inele ce pastreala diametrul minim obtinut, dar si raportul de plasare pe blank. La o scara mai mica ideea se regaseste pe lansetele de spinning de ultima generatie, domeniu in care lansetele cu 6 inele sunt "istorie".
3. Odata trecut pasul cu frecarea firelor pe inele am studiat "efectele secundare" date de inele mai mici si mai multe pe varf.
- a crescut rezistenta blank-ului printr-o distribuire mai buna a fortelor pe el.
- a scazut riscul la rupere atunci cand lanseta este incarcata peste limitele suportate.
- a scazut greutatea tronsonului de varf cu 20g, o valoare aparent mica, dar edificatoare in revenirea lansetei.
- am obtinut o iesire a inaintasului prin inele la aruncare cu 20cm mai mica decat in situatia lansetelor cu 6 inele. Astfel forta de aruncare se transmite mai bine plumbului, fara sa se piarda in elasticitatea lansetei. Diferenta este similara cu cazul inaintas textil vs. inaintas mono, situatie in care elasticitatea monofilamentului este deranjanta si diminueaza aruncare.
- buclele de fir iesite accidental de pe mulineta nu se mai incurca pe inelele intermediare ale lansetei !
4. Modelele NEW CONCEPT au o estetica ce iese in evidenta. Ansamblul de inele de dimensiuni mici pe partea de varf "subtiaza" lanseta, iar firul trecut prin inele da impresia ca este o prelungire a lansetei. Firul isi pastreaza linia prin inele chiar si atunci cand este lasat liber. Acest lucru are si un beneficiu functional, riscul ca firul sa se incurce fiind mai mic.
De aici si marele avantaj pe care il ofera lanseta in situatia in care este folosita la plantat.
Modelele New Concept au crescut principalul aspect necesar aruncarilor la distanta, respectiv revenirea, la nivelul modelului superior.
Astfel MTX 16 New Concept are revenirea similara cu a lansetei MTX 14 Black Edition.
Lanseta este prevazuta cu setul de inele tip K SLIM si mandrina FUJI , toate componentele avand culoarea neagra.
Fisa tehnica
- NR TRONSOANE
- 2
- PUTERE
- 4lbs
- ACTIUNE
- SEMIRAPIDA
- INELE
- NEW CONCEPT 9 INELE SIC K SLIM 50 - 8mm
- MANDRINA
- FUJI 20mm
- MATERIAL
- CARBON 40t
- LUNGIME TRANSPORT
- 205cm
- GREUTATE
- 430g